Toekomst

Klaar voor de toekomst

De bedrijven uit Eerbeek en Loenen zorgen allemaal op eigen wijze dat zij volledig toekomstgericht zijn. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfspanden, het scheiden van afval, het overstappen op elektrische auto’s en andere initiatieven.

Boix Europe – Eerbeek

Boix Europe investeert voortdurend in technologie, mensen, persoonlijke ontwikkeling en ook bevorderen zij innovatie. Via onderzoek, samenwerking en innovatie richt Boix Europe zich op de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en de verbetering van bestaande oplossingen. Boix Europe werkt nauw samen met hun klanten, partners en (scholings)instanties om strategieën optimaal te begrijpen en nieuwe oplossingen te bedenken.

Duurzaam

Boix helpt klanten hun duurzaamheidsdoelstelling te bereiken. Dit doen zij door bijvoorbeeld te helpen met het verminderen van de CO2 uitstoot van verpakkingen. Daarbij wordt plastic vervangen door karton.

De Hoop Mill – Eerbeek

De Hoop Mill gebruikt gecertificeerde houtpulp voor hun producten. Zij gebruiken een eigen receptuur waardoor zij het maximale uit de vezels halen.

Daarbij zetten zij zich continu in voor het verminderen van energie- en waterverbruik. Het gebruik van bio-inkt en het hergebruik van de diverse reststromen zijn ook aspecten waardoor De Hoop Mill zich inzet voor duurzaamheid.

Elis Nederland B.V. – Loenen

Duurzaamheid zit in het DNA van Elis. Het bedrijfsmodel van Elis is gebaseerd op de circulaire economie. Dit houdt in dat bestaande materialen en producten zo lang mogelijk gedeeld, verhuurd, hersteld, opgeknapt en gerecycled worden. De levensduur van producten wordt zo verlengd. Elis legt de nadruk op diensten boven producten, verhuur boven aankoop en gebruik boven bezit.

Elis zet zich in om de voetafdruk van het bedrijf zo klein mogelijk te maken. Daarnaast zorgt Elis ervoor dat de medewerkers zoveel mogelijk worden ingezet op hun kwaliteiten. Daarbij werkt Elis verantwoordelijk samen met klanten, leveranciers en andere (lokale) stakeholders.

Folding Boxboard Eerbeek B.V. – Eerbeek

Folding Boxboard gebruikt maagdelijke vezels voor het vouwkarton dat zij gebruiken. Maagdelijke vezels is hout dat voor het eerst wordt geoogst. Het karton wordt dus niet gemaakt van oud papier, maar is tegelijkertijd wel een belangrijke bron voor het in stand houden van het kringloopproces van papier en karton. Het karton van Folding Boxboard Eerbeek B.V. is recyclebaar en composteerbaar.

Het karton van Folding Boxboard vind je terug in de doosjes waar theezakjes in verpakt zijn, doosjes met paracetamol, verpakte diepvriesproducten of bakjes waarin snacks worden verpakt.

Neenah Coldenhove – Eerbeek

Neenah Coldenhove werkt veelal met natuurproducten. Als mede-eigenaar van waterzuiveringsmaatschappij Industriewater, gevestigd in Eerbeek, steunt Neenah Coldenhove alle investeringen en ontwikkelingen om grondstoffen uit het afvalwater te halen.

Op en rondom het terrein draagt Neenah Coldenhove zorg voor 35 hectare eigen bos. In samenwerking met Landal Coldenhove, Stork Veco, zwembad Coldenhove en bewoners van de huizen op en rondom het terrein worden actief verbindingen gelegd voor het opwekken en het delen van energie en warmte. Daarnaast wordt voor de verwarming van Zwembad Coldenhove in Eerbeek de restwarmte van Neenah Coldenhove gebruikt.

Neenah Coldenhove blijft zich inzetten voor duurzaamheid. Via de Lean Six Sigma methode, een wereldwijd bewezen methode voor het duurzaam en aantoonbaar verbeteren van processen en organisaties, reduceert Neenah Coldenhove al sinds 2010 continu het verbruik van energie en grondstoffen per geproduceerde ton.

PilloPak B.V. – Eerbeek

PilloPak B.V. loopt voorop als het gaat om het inzetten van ultra-lichte papiersoorten in combinatie met microgolf. De duurzame en volledig recyclebare verpakkingen die worden gemaakt, bieden een verantwoord alternatief voor bijvoorbeeld plastic verpakkingen. Door gebruik te maken van nieuwe technologieën, nieuwe ontwerpen en partnerships met machinebouwers, is de inzet van materialen minimaal.

PilloPak B.V. focust sterk op materiaalreductie, waardoor zij er samen met bedrijven voor zorgen dat er bespaard kan worden op bijvoorbeeld verpakkingsbelasting, voorraadruimte en het aantal transportbewegingen.

Door een sterke groei van PilloPak B.V. de laatste jaren, hebben zij kunnen investeren in een vernieuwing van het machinepark. Deze vernieuwing brengt onder andere een nieuwe golfkartonmachine met zich mee. Door de geavanceerde technologische ontwikkelingen is het energieverbruik en de hoeveelheid afval afgenomen. Hiernaast bekijkt PilloPak B.V. elk jaar hoe haar energieverbruik verder kan worden teruggebracht. Denk hierbij aan het isoleren van leidingen en de optimalisatie van afzuigsystemen.

Rudico B.V. – Eerbeek

De Rudico Group gebruikt uitsluitend duurzaam opgewekte energie en zet deze zo efficiënt mogelijk in. Met een warmtewiel wordt restwarmte van bijvoorbeeld een drukmachine opnieuw gebruikt. Led-licht is de standaard binnen Rudio B.V. Maar ook gescheiden afval wordt gerecycled. De innovatief ingerichte inktkeuken bij Felco zorgt ervoor dat bijna iedere kilo inkt wordt (her)gebruikt. Het volume retourinkten is hierdoor minimaal.

Daarbij wordt in de productieprocessen geen drinkwater gebruikt, maar wordt gebruik gemaakt van grondwater. Rudico Group heeft geïnvesteerd in een zuiveringsinstallatie voor afvalwater. Zij zuiveren en hergebruiken een zeer hoog percentage van het water dat gebruikt wordt in de productieprocessen.

Felco werkt uitsluitend met inkt op waterbasis en alle bedrukte papiersoorten zijn FSC gecertificeerd. Het werken met Twinlock-sleeves, een herbruikbare en zelfklevende sleeve, zorgt ervoor dat tape niet meer gebruikt wordt.  

SBpost – Eerbeek

SBPost wil een groen postbedrijf zijn. De laatste benzinescooter heeft al een tijdje het pand verlaten, waardoor SBPost de CO2-uitstoot per gereden kilometer aanzienlijk verlaagd. De postbezorging is zelfs volledig emissieloos, dus zonder uitstoot. Veruit de meeste post wordt per fiets bezorgd. Wanneer de afstanden om af te leggen groter zijn, gaan de bezorgers op pad met een elektrische scooter.

Ook wat betreft het ophalen en sorteren van post zet SBPost in op verduurzaming. Het ophalen van zakelijke post bij bedrijven gebeurt met bestelauto’s, waarvan meerdere elektrisch zijn. De dieselvoertuigen worden de komende jaren vervangen voor een duurzamer alternatief.

Het sorteercentrum in Eerbeek is voorzien van 484 zonnepanelen en voorziet de gebouwen, machines en voertuigen dagelijks van de benodigde elektriciteit. Het sorteerproces in Eerbeek is volledig CO2 neutraal.

Smart Packaging Solutions – Loenen

Met de verpakkingsoplossingen van Smart Packaging Soltuons dragen zij bij aan een schonere, toekomstbestendige wereld. Hoe lichter een verpakking is, des te minder grondstoffen er nodig zijn om de verpakking te maken. Dat is beter voor het milieu en efficiënter voor de klant. Ook bij bestaande verpakkingen kijkt Smart Packaging Solutions continu hoe de verpakkingen beter en efficiënter kunnen worden, bijvoorbeeld door met bepaalde constructies een lichtere verpakking te maken, die uiteraard wel stevig genoeg is voor het product van de klant.

Transportbedrijf Thomassen B.V. – Loenen

Door het vernieuwen van het wagenpark, het creëren van bewustwording bij het personeel wat betreft brandstofgebruik en het inzetten van LZV’s, lang en zwaar voertuigen, heeft Thomassen Transport de tweede Lean & Green ster behaald. Lean & Green geeft deelnemende bedrijven erkenning in de vorm van sterren, voor de behaalde CO2-reductie bij logistieke activiteiten.

Ook bij de bouw van het distributiecentrum in Spankeren is rekening gehouden met duurzaamheid: Het is een volledig elektrisch gebouw dat zelfvoorzienend is, met zo’n 1550 zonnepanelen. Een uitbreiding hiervan staat nog op de planning.

Van de Velde Packaging – Eerbeek

Van de Velde Packaging is een producent van hoogwaardige, ecologische, kartonnen verpakkingen. Het bedrijf presenteert zich, samen met Van de Velde Systems, als aanbieder van duurzame verpakkingsoplossingen.

Veldhuizen – Loenen

Veldhuizen gebruikt niet voor niets de slogan ‘Groenste bedrijvenpark’. Twee loodsen op het bedrijvenpark Veldhuizen in Loenen zijn voorzien van 420 zonnecollectoren. Deze kunnen voldoende stroom opleveren voor het gehele park, waar vele bedrijven gevestigd zijn.

Ook op het park zelf gebeurt zoveel mogelijk duurzaam. De machines die worden gebruikt voor het onderhoud van de gebouwen werken op stroom. De eigenaar beweegt zich over het terrein in een elektrisch golfkarretje. Op het uitgestrekte terrein staan allerlei bomen. Toen er vijftig soorten moesten verdwijnen, werden er maar liefst 250 terug geplant. Ook hangen op de Hollandse eiken mezenkastjes. De mezen gaan de eikenprocessierups te lijf.

Zweersbouw – Eerbeek

Vanaf medio maart is de eerste bus van Zweersbouw volledig elektrisch. Deze bus wordt ingezet voor werkzaamheden voor de woningcorporatie Veluwonen, waardoor er minder CO2 uitstoot in de Eerbeekse en Loenense woonwijken komt. Zweersbouw hoopt in de toekomst een geheel elektrisch wagenpark te hebben.